|
En büyük yat limanı projesi hayal oldu
Büyükçekmece Belediyesi, yat limanı yapmak için kiraladığı arazide hem kaçak yapılaşmaya göz yumdu hem de projeyi yetiştiremedi. Maliye de, araziyi geri aldı
Büyükçekmece Belediyesi’nin, Hazine’den 2006′da 49 yıllığına kiraladığı ve 149 dönümlük alan üzerinde yapımına başlattığı Yat Limanı inşaatına Maliye Bakanlığı el koydu. Büyükçekmece sahilinde, 600 yat kapasiteli, otel ve AVM’nin de aralarında bulunduğu İstanbul’un en büyük yat limanı özelliğini taşıyan tartışmalı proje yap işlet devret modeliyle Almanya merkezli IGM. GMBH firmasına 49 yıllığına kiralandı. 40 milyon dolara mal olması hesaplanan limanın işletmesini alan Alman firmanın Türkiye’deki adresinin Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün’ün ağabeyi Tahir Akgün ile yeğeni Fatih Akgün’ün sahibi oldukları şirketle aynı adreste bulunması üzerine Büyükçekmece Yolsuzlukla Mücadele Derneği Başkanı Ece Soysev, 2007′de suç duyurusunda bulundu. Alman firma aynı ortaklarla isim değişikliğine gitti ve 2007′de Marina İstanbul Turizm İnşaat A.Ş.’yi kurdu. Soysev, İçişleri Bakanlığı’na başvurdu. Bakanlık soruşturma izni vermeyince Danıştay 1. Dairesi devreye girdi. Başkan Akgün’ün kardeşinin gizli ortağı olduğu şirketle ilgili somut deliller tespit edilerek Akgün hakkında soruşturma izni verdi.
BÜYÜKŞEHİR YIKIM KARARI ALDI
Yolsuzlukla Mücadele Derneği, ‘Kıyı kanununa muhalefet ve kaçak yapılaşma gerekçesiyle’ ayrıca suç duyurusunda bulundu. Soruşturmada kaçak yapılaşma tespit edilerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne, İstanbul Defterdarlığı’na, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Ulaştırma Bakanlığı’na ‘Gereğinin yapılması’ için yazı yazıldı. Büyükşehir, kaçak yapıları tespit ederek inşaatın durdurulması ve yıkılması için rapor hazırladı. 13 Haziran’da encümen kararıyla yıkım kararı verildi ancak belediye 5 ay geçmesine rağmen harekete geçmedi.
BAKANLIK SON NOKTAYI KOYDU
Maliye Bakanlığı, yapılan protokol çerçevesinde iki yıl içinde bitirilmesi gereken projeyle ilgili şikayetleri dikkate alarak Büyükçekmece’ye müfettiş gönderdi. Müfettişlerin yaptığı incelemede, “İki yıl içinde bitirilmediği, ödenmesi gereken hasılat payının ödenmediği, protokol hükümlerine aykırı davranıldığı, kıyı kanununa muhalefet edildiği ile imar mevzuatına aykırı yapılar gerçekleştirildiğini” tespit ederek rapor hazırladı. 13 Kasım’da Maliye Bakanı adına Daire Başkanı Mustafa Burak Keskin imzalı yazıda şu görüşlere yer verildi: “Bakanlığımız ile Büyükçekmece Belediye Başkanlığı arasında 2009 tarihinde imzalanan kullanma izin sözleşmesinin 4. maddesine aykırı davranıldığından, 13. madde gereği kullanma izni sözleşmesi fes edilmiştir…”
Kaynak: http://www.sabah.com.tr/Yasam/2012/12/06/en-buyuk-yat-limani-projesi-hayal-oldu