|
Ece SOYSEV Büyük Haber’e KonuÅŸtu!
Yolsuzluk ve Haksızlıklara Karşı Mücadele DerneÄŸi BaÅŸkanı Ece SOYSEV, Büyük Haber’e KonuÅŸtu dernek çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Röportaj: Adnan EREN
Adnan EREN: Genel de ne tür yolsuzluk olaylarının üzerine gidiyorsunuz?
Ece SOYSEV: Yolsuzlukla Mücadele artık sadece bizim Ülkemizin deÄŸil dünya ülkelerinin de bir sorunu halinde. Biz bir nevi kendi kapımızın önünü süpürüyoruz yani ilk iÅŸe dernek merkezimize yakın bölgelerden baÅŸladık. Özellikle Belediyelerin, Hazine yerleri ile alakalı bir araÅŸtırma yaparak. Bu yerlerin nasıl peÅŸkeÅŸ çekildiÄŸini gördük ve üzerine gittik. Bunlardan biri de Büyükçekmece Yat limanı ile ilgili olan sorundu! Biz dernek olarak ne yaptık. Yolsuzluk ve Haksızlıklara Karşı Mücadele DerneÄŸinin 2006 Yılında baÅŸvurusu ile baÅŸlayan hukuki mücadeleye devam ettik.  Büyükçekmece Belediyesi’nin, Hazine’den 2006′da 49 yıllığına kiraladığı ve 149 dönümlük alan üzerinde yapımına baÅŸlattığı Yat Limanı inÅŸaatına Maliye Bakanlığı el koydu.
BÜYÜKŞEHİR YIKIM KARARI ALDI!
BaÅŸvurularımız üzerine “13/06/2012 Tarihli 1360-1133 no’lu İstanbul BüyükÅŸehir Belediye Encümeni Kararı İle Büyükçekmece ilçesi Fatih mahallesi 426 ada güneyi dolgu alanında bulunan “Yat Limanı İnÅŸaatı’nın. Ruhsata baÄŸlanmayan kısımlarına yıkım kararı çıktı.” Fakat BüyükÅŸehir’in yıkım yapmaması üzerine biz gerekli baÅŸvuruları yaptık. Yat Limanı inÅŸaatına Maliye Bakanlığı el koydu…
Bununla birlikte derneğimizin amacını bir defa daha hatırlatmak istiyoruz. Bizler kamu yararı taşıyan başvurularımızla devlet bütçesine katkı sağlıyoruz dedi.
Adnan EREN: Derneğinizin davalara ne şekilde katılım sağlıyor.
Ece SOYSEV: Dernek olarak ilk önce Savcılık başvurularını yapıyoruz. Savcılık soruşturması, eğer davaya dönerse Müşteki olarak davaya iştirak ediyoruz. Müdahil olma taleplerimiz genelde red edilse de. Bununla ilgili gerekli Yargıtay kararları mevcut. Kamu adına bizler müdahil olma talebimizi yenileyeceğiz. Aslında yolsuzluklardan vergisini ödeyen her vatandaş mağdur oluyor diyebiliriz. Bununla ilgili kanunsal çalışmaların düzenlenmesi için biz sivil toplum kuruluşu olarak gerekli makamlarla bu bilgi alışverişini sürdürüyoruz.
Adnan EREN: Yat limanı hariç gündem de olan kamuoyunu ilgilendiren ne gibi yolsuzluk davaları söz konusu?
Ece SOYSEV: İhaleye Fesat Karıştırmak, Zimmet, Suç İşlemek Amacıyla Kurulan Örgüte Üye Olma, Kamu Kurum veya Kuruluşlarının İhalesine Fesat Karıştırmak, suçlarından birçok belediye yetkilisine, belediye başkanlarına açılmış davalarımız söz konusu. Amacımız ülkemizin yolsuzlukla mücadele kapsamında gösterdiği çabalara katkı sağlamak.
Adnan EREN: Yolsuzlukla mücadelenizde size engel olmak isteyenler kimler?
Ece SOYSEV: Yolsuzlukla mücadelemizde bizlere engel olmaya çalışan çok kişiler çıktı. Gün geldi asılsız haberler yapıldı, gün geldi bazı kötü niyetli kişilerin adamları ortalık da gezerek iftiralar ile karalama kampanyaları yaptılar. Fakat bunların hepsine vatandaşlarımız güldü. Çünkü yargı karşısına çıkarttığımız kişilerin suç nitelikleri ve kapsamlarının savcılık soruşturmalarının hepsi bir düzen içinde oldu. Kısacası Yargı bu kötü niyetli kişilere bizim yerimize cevap vermiş oldu.
Adnan EREN: Yolsuzlukların mücadelesinde ne gibi çalışmalar yapılıyor?
Ece SOYSEV: STK olmamız nedeni ile Yolsuzluk alanında sayılı derneklerden biriyiz. Bizim özelliğimiz birebir mücadele vererek bilgi ve deneyimlerimizin sonucu olayları yargıya taşımak ve sonuç olmak prensibimiz.  Bunu da çok iyi başarıyoruz!
Yolsuzluk hayatın her alanında olabiliyor bununla ilgili de ülkeler yeni sistemler geliştiriyorlar. 5-6 Aralık 2012 tarihinde Başbakanlık Teftiş Kurulu ve Birleşmiş Milletler UNDP’nin  ortak olarak düzenlediği. Türkiye’de Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Stratejisinin Etkin Bir Şekilde Uygulanmasına Destek Projesi kapsamında Ankara’ya davet edildik. İki gün süren Güçlendirilmiş Bütünlük Sistemleri için Şeffaflık ve Hesap Verebilirliğin Geliştirilmesi Uluslararası Konferansı’nda birçok ülke uzmanları ile bilgi alışverişi yapıldı. Yolsuzluk meselesi sadece bizim Ülkemize ait bir sorun değil. Yolsuzluk meselesi Dünya ülkelerinin de yakından takip ettikleri bir konu. Bizde bu paylaşımlarla ülkemizdeki yolsuzlukları en düşük seviyelere çekmeyi düşünüyoruz. Bu ülke hepimizin hep birlikte daha güzel günler için el ele vermeli bu kötü niyetli kişileri toplum olarak yaptıkları yolsuzluklardan uzaklaştırmalıyız.
Adnan EREN: Bu söyleşi için teşekkür ediyorum. Yolsuzlukların bitmesini temenni ediyorum.
Ece SOYSEV: Öncelikle ben teşekkür ederim. Yolsuzlukları hem sitenizde duyurduğunuz için hem de bizlere gönüllü destek verdiğiniz için. Bizde yolsuzlukların ve haksızlıkların yapılmadığı bir dünyada yaşamak istiyoruz. Bu vatandaşlık görevimiz hep birlikte bu sorunların çözümü için çalışmalıyız. İlginiz için teşekkürler Gazetecilik yaşamınızda başarılar dilerim…