|
Birinci sınıf hâkime ‘çete’ suçlaması
Bir çeteyle suç içeren görüşmeler yaptığı tespit edilen hâkim Ä°lhan Kıyıcı görevi kötüye kullanmaktan hâkim karşısına çıkacak. Kıyıcı’nın, birinci sınıf hâkim olduÄŸu için Yargıtay’da yargılanacağı ifade edildi.
Sahte evraklarla silah ruhsatı temin eden Okan Arslan çetesine yönelik operasyon sırasında çeteyle suç içeren görüşmeler yaptığı tespit edilen Hâkim Ä°lhan Kıyıcı hakkında 8 yıla kadar hapis cezası istendi. Kıyıcı, Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı düzenlenen iddianamede görevi kötü kullanmak ve görevi yaptırmamak için direnmekle suçlanıyor. Özel Ä°stihbarat Bölümü’nün ulaÅŸtığı iddianameye göre Hâkim Kıyıcı TCK’nın 257/1., 265/1. ve 43/1. maddeleri kapsamında toplam 8 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak. Davanın açılması üzerine Yargıtay’a baÅŸvuran Hâkim Kıyıcı’nın dosyası halen Yargıtay 5. Dairesi’nde. Kıyıcı’nın yargılaması, birinci sınıf hâkim olduÄŸu için Yargıtay’da yapılacak. 2010′da ‘ünlülerin silahçısı’ olarak da bilinen Okan Arslan’a yönelik büyük bir operasyon yapılmıştı. Ä°stanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Åžube Müdürlüğü tarafından silah ruhsatı alamayanlara sahte evraklar tanzim edilerek silah ruhsatı çıkarıldığı iddiasıyla Arslan ve Silah Dünyası isimli ÅŸirketine Aralık 2010′da operasyon düzenlendi. Ä°ddialara göre örgüt, silah ruhsatı alma ihtimali olmayan kiÅŸileri büyük firmalarda müdür olarak gösteriyor, buna göre evrak tanzim ediyor ve ruhsat çıkarıyordu. Bu iÅŸlemler içinse ruhsat talep eden kiÅŸiden 5 bin ile 15 bin Euro arası para alınıyordu. Her türlü sahte evrakı yapabilen örgüt, sabıkası olan kiÅŸilere dâhi silah ruhsatı çıkarabiliyordu. Halen süren davada 33′ü tutuklu 212 sanık bulunuyor.
SUÇ TEŞKİL EDEN GÖRÜŞMELER
Hâkim Ä°lhan Kıyıcı da örgüt lideri olduÄŸu ileri sürülen Okan Arslan’ın telefonları dinlenirken teknik takibe yakalandı. Ä°ddianameye göre Kıyıcı ile Okan Arslan arasında tam 94 suç teÅŸkil eden görüşme kaydedildi. Ä°ddianamede polisin ekiplerinin Okan Arslan’a ait olduÄŸu düşünülen bir ikâmeti savcılık kararıyla aramaya gittiÄŸi, evde bulunan eski hâkim Ä°lhan Kıyıcı’nın kapıyı açtığı, evde de kendisinin oturduÄŸunu söyleyerek arama yapılmasını engellediÄŸi de belirtildi. Eski hâkim Kıyıcı ile ilgili iddialar bununla da sınırlı kalmadı. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) müfettiÅŸlerinin raporlarına göre Kıyıcı, davasına baktığı kiÅŸilerden ayakkabı ve parfüm gibi hediyeler alıyordu. Kıyıcı ayrıca Gürpınar eski Belediye BaÅŸkanı Velittin Küçük’ten 2 ayrı sitede birer daire hediye almakla suçlanıyor.
KIYICI Ä°DDÄ°ALARI YALANLADI
SABAH, çete suçlamalarının muhatabı olan Eski Büyükçekmece 2. Asliye Mahkemesi hâkimi olan Ä°lhan Kıyıcı’ya ulaÅŸtı ve iddiaları sordu. Kıyıcı Okan Arslan’ı çok eskiden tanıdığını, polis memuru olduÄŸu dönemlerden bu güne kadar bir arkadaÅŸlıklarının olduÄŸunu söyledi. Kıyıcı, meslek hayatı boyunca Okan Arslan’a ait hiçbir davaya bakmadığını, aralarında sadece arkadaÅŸlık iliÅŸkisi olduÄŸunu iddia etti. Arslan’ın adamları olduÄŸu söylenen bazı ÅŸahısların dosyasının nöbetçi olduÄŸu dönemlerde kendisine geldiÄŸini, bu dosyalarla ilgili verdiÄŸi kararlarda da alnının açık olduÄŸunu öne sürdü. Ä°lhan Kıyıcı, kendisine hediye gönderildiÄŸi iddialarının da komik olduÄŸunu, kendi kredi kartıyla aldığı ayakkabıların bile hediye olarak kendisine geldiÄŸinin öne sürüldüğünü söyledi. Eski Gürpınar Belediye BaÅŸkanı Velittin Küçük tarafından kendisine iki adet daire verildiÄŸi yönündeki iddiaları da sorduÄŸumuz eski hâkim Kıyıcı bu konunun isimsiz bir elektronik posta ihbarıyla gündeme geldiÄŸini söyledi. Kıyıcı, “Devletin 1. sınıf hâkimisin, kim olduÄŸu bile bilinmeyen biri mail atıyor suçlanıyorsun. Bunun için soruÅŸturma açılıyor ama kimse gidip de tapu dairesine gerçek mi bu iddia diye bakmıyor. Ne benim ne de ailemden baÅŸka birinin bahsi geçen iki sitede dairesi yoktur” dedi.
NEDEN YARGITAY?
Ceza hukukçusu avukat Polat Küçük, Ä°lhan Kıyıcı’nın birinci sınıf hâkim olduÄŸu Yargıtay’da yargılanacağını söyledi. Küçük, dosyanın neden Yargıtay’a gittiÄŸini şöyle açıkladı: “2802 sayılı Hâkim ve Savcı Kanunu’na göre görevinden doÄŸan ya da görevi sırasında suç iÅŸlediÄŸi iddia edilen hâkim ya da savcılar Adalet Bakanlığı’ndan izin alınarak soruÅŸturulur. Şüpheli birinci sınıf hâkim ya da savcıysa dosya Yargıtay’a gönderilir. Yargılama burada yapılır. ÖrneÄŸin dönemin Erzincan Cumhuriyet BaÅŸsavcısı Ä°lhan Cihaner ve Sincan Ağır Ceza Hâkimi Osman Kaçmaz da birinci sınıf oldukları için Yargıtay’da yargılanmışlardı.”